Information Technology, Social Fabric. Teldok Via nr 21

Innehåll: En samling uppsatser, varav flera är scenarier, med utgångspunkten att informationsteknik kan forma och omforma sociala fält eller nätverk. Det sker dels genom kontakter över telenätet, dels och specifikt med hjälp av allt mer spridda hjälpmedel som groupware. Förutsättningen är emellertid att individer och grupper kan kommunicera effektivt, vilket bygger på kulturella, språkliga och om man så vill begreppsmässiga faktorer.
Metod: Scenarierna är extrapolationer av dagens tekniska möjligheter till framtida tänkta tillämpningar. Den längsta uppsatsen beskriver tre praktikfall inom teknisk forskning och utveckling och hur IT där kan bidra, mot bakgrund av en undersökning omfattande ett större antal företag.

Avsändare: Bengt-Arne Vedin är professor och ansvarig för Ruben Rausings Fond för forskning om nyföretagande och innovationer, även medlem av TELDOKs redaktionskommitté.

Mottagare: Personer intresserade av ett diskussionsunderlag om tillämpning av modern IT för forskning och utveckling i samverkan över gränser, inklusive även kunskapsutveckling av mer generellt slag.

Grad av analys: Scenarierna ger analysen konkretion.

Täckning: Fem scenarier täcker inte allt men ger variationsrikedom. De skilda analytiska uppsatserna går från stort till smått, utan detaljerad genomgång av ”allt”.

Datumstämpel: Vintern 1992-93.

Nyhetsvärde: Scenarierna samt diskussionen av bakgrundsfaktorer såsom osynlig men omedvetet styrande begreppsbildning.

Hämta hem dokument

http://www.teldok.net/pdf/Teldok-via21.pdf